sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Hullut naiset ullakolla valkoisissaan verevät haamut

Kate Bush haahuilee humisevalla harjulla.. I walked with a Zombie - Kotipettajattaren romaanista on  Kuka tuo hullu nainen ullakolla oli? Miksi hänet oli sinne pistetty? On hassua, kuinka lukija rakastuu herra Rochesteriin, eikä yhtään ajattele tämän tunteettomuutta... Uudet filmatisoinnit sen sijaan avaavat tarinaa. Bertha on kuvattu pelkäksi sekopääksi, hutsuksi tai olosuhteiden uhriksi.
moneen tarinaan.
       Bertha Antoinetta Mason wikissä
Kauas siintää Sargassomeri aka Siirtää Sargassomeri, Wide Sargasso Sea. Jane Eyre eli Kotipettajattaren romaani.
     Kuka oli Viettelyksen vaunu teoksen Blanche, jo nimeä myöten valkea nainen. Vampyyrinaiset paljainen varpaineen, Isadora Duncan ja kaaliperhosen keveys, käärinliinat, hääpuvun laahukset, pakkopaidat, valaanluiset korsetit....
       Valkoinen väri häistä hautaan? Mitä on valkoinen väri? Sisältääkö se kaikki maailman värit, ja myös surun? Valkoinen - tyhjyyden, puolueettomuuden, antautumisen, kliiniyden, uhripuvun, viattomuuden ja puhtauden mutta myös rotusorron, klunx klunx klaanin huppujen ( varsinaista kulkea huput silmillä -ironiaa?? ) väri.
     Lisää valkoisesta täällä blogissani: Valkoinen on pelottava väri 
Dario Argento: The Bird with the Crystal Plumage, ( L'uccello dalle piume di cristallo, 1970) - IMDb  hurja ikkuna-kohtaus. Argento on eräs lempiohjaajiani, ja tässä elokuvassa valkoinen ja läpinäkyvä ovat hyvin pelottavia elementtejä - ei pelkästään pimeys tai synkkyys.

Michael Haneke: Funny Games (1997) esittää valkoisen pelottavana sosiopaattisen tunteettoman rikkaan juppi-nuorison golf-asuna, vapaa-ajan asuna. Valkoinen, Tabula rasa, sitä vasten veriroiskeet näyttävät hyvältä, kuten sarjoissa Dexter, ja Spartacus, Hohdon kohtaus jossa veri syöksyy portaita alas, Jackson Pollockin töitä muistuttava kohtaus elokuvassa Lemming - punaista...
elokuvassa Manaaja ( The Exorcist , 1974 ) ”missing scene” on vaikuttanut milteipä kaikkiin japanilaisiin kauhuelokuviin jossa tullaan portaita alas ties miten vänkkärään taitettuna. Valkoinen yöpaita taitaakin olla haalean vaaleanpunainen, mutta kovin kalpea kumminkin. Kertoen viattomuudesta, nuoruudesta, ja kuinka arvaamatonta nykyelämä suuressa sityssä on..
Tästä pääsemmekin japanilaiseen kauhuelokuvaan nimeltä Ringu ( 1998 )- jossa valkoisiin, tietystikin valkoisiin pukeutunut… nousee kaivosta, ja kävelee ulos töllöttimen ruudusta.

Valkoinen on marttyyrin väri: Uhrijuhla  (Wicker Man, 1974.
Valkoinen on myös hyvä väri: Valkoinen kuningatar ( Liisa ihmemaassa ) ja keijujen väri Taru sormusten herrassa, ja Game of Thronessa, mutta myös vallan ja kylmyyden väri: Jääkuningatar, Lumikuningatar, Narnia.

Kuolema Venetsiassa - valkoinen on kuoleman, sairauden, kalkin väri.

Valkoinen on pelottava väri - mielisairaalakohtauksissa.
Batman-elokuvassa The dark knight on hyytävän pelottava Jokeri sairaanhoitajan puvussa. Alice Cooper on tehnyt montakin veisua - pakkopaidassa esiintyen.

They are coming to take me away, ha haa

Yksi lensi yli käenpesän, nurse Ratched, kylläpä on vastenmielinen nimikin: I want MY cigarettes! (One Flew Over The Cuckoo's Nest) -kohtaus.


Puhumattakaan sarjasta American Horror Story ( 2011-), varsinkaan kakkoskaudesta. 

tässä kuitenkin Lumikuningattaren rooliasussa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti